Hayvanlar Nasıl Göç Eder
Her canlının kendine öz tabitatı olmak zorundadır. Canlılar istemsizce kendi habitatlarından başka bir habitata taşındıklarında ya burada istilacı tür olurlar ya da yaşamak için gerekli besini karşılayamayıp ölürler.
Hayvanlar Nasıl Göç Eder
Doğada bulunan canlıların büyüdüğü, geliştiği, ürediği kendine ait ortamları vardır. Canlıların kendilerine ait sınırlar içerisinde hayatlarını devam ettirdikleri bölgelere habitat denir. Her canlının kendine öz tabitatı olmak zorundadır. Canlılar istemsizce kendi habitatlarından başka bir habitata taşındıklarında ya burada istilacı tür olurlar ya da yaşamak için gerekli besini karşılayamayıp ölürler.
Hayvanlar Yaşam Alanlarını Nasıl Seçerler?
Hayvanlar barınma, beslenme, üreme ihtiyaçlarını en kolay şekilde karşılayabilecekleri habitatları kendilerine seçmeye çalışırlar. Örneğin bir karınca türü için sadece toprak alan ve uygun sıcaklık gerekirken bir leopar için kilometrelerce büyüklükte ormanlık alan gerekir. Leopar bu geniş alan sayesinde avlanma ihtiyacını karşılayabilir. Geniş yapraklı ağaçların bulunduğu habitatı seçen leopar kamufle olmayı bu ağaçlara borçludur. Bu sebepten dolayı iğne yapraklı ağaçların olduğu yerde bu leopar türü yaşayamaz. Yine benzer bir örnek vermek gerekirse çöl develeri uzun süre sus içmeden hayatlarına devam edebilirken. Bir göl alabalığı temiz su olmayan yerde yaşayamaz Bunun gibi etkenler canlıların yaşadıkları yerin canlılar için ne kadar önemli olduğunu belirtir.
Hayvanlar Neden Göç Eder?
Bazı canlılar ise yaşadığı yerdeki koşulların mevsim geçişleri sebebi ile değiştiğini fark edip benzer habitatlarda bir yer bulma arayışına girer. Bu arayışı yıllarca öğrendikleri nesiller boyu aktardıkları göç bilgileri sayesinde başarı ile gerçekleştirirler. Bu göç olayı canlının yaşamı için gerekli olan habitatın devamlılığını sağlamak için yapılmıştır. Bu yaşam koşulları bazen avlanma bazen sıcaklık bazı zamanlar ise üreme amaçlı olabilir.
Göç Eden Hayvanlar Hangileridir?
Göç denilince akla ilk gelen hayvanlar kuşlardır. Kuşlar göç etmeyi en sık ve en uzak mesafeli yapan canlılardır. Öyle ki dünyanın en uzağa göç eden hayvanı kıyı çamurçulluğu, Alaska’dan Yeni Zelanda'ya 12 bin kilometre boyunca hiç durup mola vermeden uçabilmektedir. Üreme dönemi sonrası yapılan bu göç, dünyanın en uzak mesafeli göçü olarak kayıtlara geçmiştir. Kuşların yanı sıra göç eden başka canlılar da vardır. Bunlar bazı böcek türleri, bazı balık türleri, bazı memeli türleri olabilir. Örneğin Kuzey Amerika'da yaşayan birçok ren geyiği yaz aylarında kuzeye doğru büyük kalabalıklar halinde göç ederler. Kuzeye yağan ilk kar ile birlikte tekrar güneye göç başlar.